Пројекат „Вики гимназијалац“

Обука за ученике

Ђаци гимназије „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове ће школске 2017/2018. године трећи пут учествовати у пројекту „Вики гимназијалац“. Пројекат организује Викимедија Србије, а идеја пројекта је да се ученици гимназија упознају са Википедијом, највећом онлајн енциклопедијом на свету, њеним предностима и уређивањем, и да након обуке уз помоћ професора пишу чланке који ће бити слободни и свима доступни.

У четвртак 9. новембра 2017. године у кабинету рачунарства и информатике наше школе је одржана радионица о уређивању Википедије за 14 ђака првог и другог разреда, која је почетна фаза поменутог пројекта. Водитељ радионице био је Небојша Ратковић, менаџер образовног програма Викимедије Србије, а трајала је два школска часа. Ученици који су присуствовали обуци су:

Јевтић Небојша 1а, Јелић Јована 1а, Јовичић Милица 1а, Симић Драгица 1а, Каназир Јована 1а, Антонић Теодора 1д, Вукчевић Итана 1д, Ковачевић Михајло 1д, Милановић Ирина 1д, Рибић Марко 2а, Шиндик Илија 2а, Шкрбић Алекса 2а, Онопријев Артјом 2б и Опачић Сара 2б.

Обука за професоре

Семинар „Примена онлајн вики алата као дидактичких средстава у настави и учењу“ одржан је у нашој Гимназији 10. децембра 2016. године.

Гимназија „Бранко Радичевић“ је још од 2014. године у пројекту ВИКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ.

Ово је била прилика да се 15 професора наше школе обучи у коришћењу вики алата како би се ученици усмеравали и прирпемали да своје семинарске радове и текстове и сами могу прилагати у ову слободну енциклопедију. Примена нових технологија, отвореност и доступност садржаја као и повезаност чланака, прилога, фотографија и различитих референци су дидактичка средства која могу унапредити наставу и мотивисати ученике да раде самостално, истражују, пишу и објављују.

Захвалница