Дан девојака у ИКТ-у 2018.

Сваког последњег четвртка у априлу од 2010. године, на иницијативу Републике Србије у целом свету слави се Међународни Дан девојака у ИКТ-у (Girls in ICT Day).

Циљ акције је да се девојчицама и девојкама приближе информационе и комуникационе технологије, област у којој жене професионално нису довољно заступљене. У Европској Унији, од 1000 жена које стекну високошколско образовање, само их је 29 са дипломом информатике, а само 4 раде у области ИКТ-а. До сада је у акцији учествовало више од 300000 девојака и младих жена у 9000 манифестација у 166 земаља.

И ове године учествовали смо у обележавању овог дана.

У четвртак  26. априла 2018. године у кабинету рачунарства и информатике одржана је радионица програмирања под називом „Девојке програмирају“.  Учествовало је тринаест ученица првог разреда, које су изразиле жељу да своје прве кораке у програмирању направе баш на Дан девојака у ИКТ-у.

Програмирале су Марта Марјановић, Наташа Кукић, Марија Катић и  Ленка Блешић, ученице1б, а из одељења 1а  су учествовале Јована Јелић, Ања Куриџа, Јована Каназир, Мина Вранић, Анастасија Илић, Ана Домоњи,  Дарија Кабас, Наталија Клинко и  Милица Вукашинац.

Учеснице радионице

Циљ радионице је био да се ученице упознају са Scratch-ом, програмом за визуелно програмирање. У првом делу радионице  је креирана тзв. сцена – позадина на коју су постављени ликови. Ликови у нашем задатку су била слова И, К и Т, које је  требало анимирати. Помоћу наредби Scratch-а за кретање, изглед, управљање,

наше ученице су „оживеле“ слова. Слова ИКТ су се окретала, мењала боју и величину када би се мишем кликнуло на почетак апликације.

 

 

 

Садржај радионице можете погледати на следећем линку:

РАДИОНИЦА – АНИМАЦИЈА ТЕКСТА

Радионице су биле заинтересоване и решене да заврше постављени задатак успешно. Надамо се да ће их радионица подстаћи да наставе да се интересују за програмирање и да ће неке од њих одабрати каријеру у информационо-комуникационим технологијама.

Овај унос је објављен под Семинари, конференције, обуке, акције. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s