“КАКО ИЗАБРАТИ ПРИКЛАДАН САДРЖАЈ НА ИНТЕРНЕТУ?“ – радионицa

Једна од активности које смо реализовали у оквиру европске дигиталне кампање “Онлајн недеља 2017“ је радионица “КАКО ИЗАБРАТИ ПРИКЛАДАН ОНЛАЈН САДРЖАЈ?“. Радионица је реализована у свим одељењима првог разреда у периоду од 27. марта до 3. априла, а имала је циљ да наши ђаци стекну вештине потребне за успешно претраживање информација на интернету и знања да анализирају и процене њихов квалитет.  Постављене циљеве смо реализовали кроз три групне активности.

У првом делу радионице ученици су имали задатак да уз помоћ веб претраживача пронађу одговоре на 10 постављених питања, да забележе веб сајт на којем су пронашли одговор, као и број веб сајтова које су посетили. Након завршетка активности “Пронађи одговоре“ уследило је поређење резултата. Највише су се разликовали одговори на питање “Колико становника има Индија?“, јер су информације о томе на неким сајтовима застареле.

Прво А

Прво А

 

 

 

 

Друга активност је била мало захтевнија. Ученици су требали да пронађу 5 исправних информација о задатој теми, а да при томе посете најмање 5 различитих извора и да при претрази користе специфичне опције за претраживање. Теме су биле занимљиве и корисне. Ученици су истраживали о историјату интернета у свету и код нас, о првој електронској поруци, али и о заштићеним биљкама и животињама, националним парковима код нас… Истраживање је трајало двадесетак минута, а затим су представници група презентовали резултате свог рада.

Прво Б

У завршном делу радионице уследила је процена квалитета веб сајтова. Групе су требале да попуне анкету о одабраном веб сајту и одговоре на питања о томе ко је аутор сајта, у којој земљи је сајт направљен, да ли се лако користи, да ли мисле да је сајт поуздан…

 

Прво Ц

Прво Ц

Прво Ц

 

 

 

 

 

Прво Д

Прво Д

Учествовањем у радионици, наши ђаци су се забавили претражујући интернет – “океан информација“ и научили да се критички односе према пронађеном, јер све што је објављено не мора бити и тачно.

Овај унос је објављен под ПРВИ РАЗРЕД. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s