НАКОН „САТА ПРОГРАМИРАЊА 2016“

 

Наши ђаци су  ове године по трећи пут учествовали у глобалној акцији „Сат програмирања 2016“ (Hour of code 2016),  који се ове године одржавао од 5. до 11. децембра 2016. године у преко 180 земаља широм света.

Више о акцији можете прочитати у чланку HOUR OF CODE

У свим одељењима првог и другог разреда један час рачунарства и информатике је био посвећен програмирању. У добро познатом окружењу видео-игрица Minecraft, Angry Birds, Flappy Bird и других наши програмери почетници су се упознали са алгоритамским структурама, наредбама за гранање и понављање, на другачији, много занимљивији начин. Ученици, који су имали предзнање из програмирања, одабрали су програмски језик Scratch и у њему  креирали своје интерактивне игрице, приче и анимације. Преко 50 ђака наше гимназије је успешно савладало неки од понуђених курсева на адреси https://code.org/  и обезбедило сертификат који даје организатор акције.

У току „Сата програмирања“ смо се  забавили кодирајући, а они који желе да наставе са учењем програмирања имају прилику за то. Садржаји на поменутом сајту су доступни током целе године, бесплатни су, постоје видео упутства и материјали на српском језику.

Програмирање на занимљив начин можете учити и на сајту КАН Академије Khаn Academy . Понуђени курсеви су бесплатни и такође предени на наш језик.

То су курсеви Javascript, HTML/CSS, and SQL, а намењени су ученицима који се мало више интересују за програмирање.

КУРС : „Увод у  Javascript: Цртање и  анимације“  Javascript: Drawing and Animation 

На овом курсу наућити ћете како да кодом правите цртеже, помоћу ЈаваСкрипт језика и ProcessingJS библиотеке. како да опишете променљиве, направите анимације, меморишете податке у низове, групишете свој код у функције, итд…

КУРС:  „Увод у HTML / CSS: Прављење веб странице“  HTML / CSS: Making Webpages

Научити ћете да уз помоћ  HTML-а  и CSS-а  направити своју  веб страницу. HTML je језик за означавање са којим обухватате садржај, научити ћете како да на страницу додате зазаглавља, листе, табеле итд. CSS је језик за стилове којим ћете стилизовати своју страницу, како би претраживачу рекли да промени боју, фонт, распоред и слично.

img_5983

20161207_090319

1A

1A

1A

img_5989

img-20161212-wa0026

tmp_14466-img-20161216-wa0035-1482258989

Овај унос је објављен под Такмичења, наградни конкурси. Забележите сталну везу.

Постави коментар